Sydomme der kan give ændret adfærd

Eksempler på sygdomme der måske kan ændre din hunds adfærd


Allergi og eksem. Flere og flere hunde lider af allergi og eksem. Det kan gøre dem sløve og irritable. Hvis de har eksem, kløer det konstant og de kan slikke sig, indtil de får sår. Ofte får de øreinfektioner, der giver smerter. Hunde der lider af allergi og eksem er ofte meget irritable og trætte, simpelthen fordi de ikke får søvn – fordi de skal klø sig hele tiden.

Tandpine kan gøre hunden meget irritabel. Tandproblemer kan give mange smerter eller ubehag. Hunden kan f.eks. have dårlig ånde eller være forsigtig, når den spiser, fordi det gør ondt at tygge i den ene side. Ellers kan hunden blive kræsen, savle eller bare blive irritabel.


Urinvejsproblemer kan skyldes en lang række sygdomme og kan være både pinefuldt og skamfuldt for hunden. Læg mærke til om hunden er blevet pludselig urenlig, og f.eks. drypper når den er alene hjemme. Eller måske skal den tisse mange gange på en kort gåtur. Læg mærke til om den har kramper eller krummer sig sammen, når den skal tisse – det er et tegn på smerter. Ofte er hunden øm i den nederste del af maven og kan blive vred, hvis man aer den på maven. Slikker sig måske meget bagtil.


Parasitter forekommer hos hunde, hvis man ikke som ejer går ind og forebygger. Her kan der være tale om både udvendige – eksempelvis lopper og flåter samt indvendige parasitter – eksempelvis indvoldsorm. Parasitter kan overføre andre sygdomme, som f.eks borreliose efter flåtbid. Denne sygdom kan være alvorlig og føre til uspecifikke sygdomstegn såsom træthed og manglende ædelyst.


Muskel- og skeletsystem er ligesom hos mennesker. Hunde får gigt eller kan have ømme muskler. Hofteskred (hoftedysplasi) er en hyppig lidelse hos mange hunde, men de kan også have problemer i albue- og skulderled. Det kan være særdeles smertefuldt og giver tiltagende ringe bevægelighed. Hunde vil ofte skjule deres smerter, men hvis f.eks. et barn leger voldsomt med hunden, tækker i snoren eller vil tvinge den til at stå op kan det alt sammen være forbundet med store smerter for hunden.


Hormonelle lidelser hvor diabetes (sukkersyge) er  udbredt især hos ældre tæver og kan give sig udslag i øget drikke – og tissetrang, men nogle gange blot træthed og irritation. Mangel på stofskiftehormon viser sig ofte også med nedsat lyst til motion, øget  træthed og hunden kan udvikle fedme, som ejeren finder svær at håndtere trods nedsat foderforbrug. I nogle tilfælde kan hunden også udvise aggressivitet.
Livmoderbetændelse hos hunhunde kan opstår tilfældigt. Symptomerne er ofte svære at få øje på, men hunden har det skidt, er træt, uoplagt, nedsat ædelyst, irritabel og bliver eventuelt aggressiv.

Maveproblemer. Generelle problemer med maven eller fordøjelsessystemet kan give kvalme, diarre, opkast og mavesmerter.
Fedme kan alene være en årsag til aggressive hunde, fordi en del af følgesygdommene giver smerter. F.eks. giver overvægt en belastning af led. Overvægtige hunde lider også ofte af hormonelle problemer, bl.a. diabetes.
Cancer er en hyppig sygdom og dødsårsag hos den lidt ældre hund. Det kan være smertefuldt. Nogle af de symptomer man ser er ofte knyttet til det organsystem, hvor canceren har taget sit udspring. Der kan f.eks. ses problemer med vandladningen eller at hunden har svært ved at styre sin afføring. Hunden kan også trække vejret besværet, lugte eller blot have mistet appetitten. Ofte vil der ske et gradvist snigende vægttab, som ejeren ofte ikke bemærker, før det er mere udtalt.


Sådan kan din hund reagere
Når et dyr bliver sygt eller kommer til skade, kan det reagere på forskellige måder, afhængigt af situationen, sygdommen/skaden, dyrearten og det enkelte dyr. Nogle dyr prøver at skjule deres ”svaghed” og opføre sig så normalt som muligt, mens andre dyr vælger at gemme sig eller bliver aggressive.


Ved ulykker kan det skadede dyr være så chokeret, at det ikke lader sig mærke med en evt. skade – også f.eks. indre skader, der så kan udvikle sig og blive mere alvorlige over de følgende timer eller dage. På samme måde er det ikke altid den mest iøjnefaldende skade (f.eks. en halthed eller et blodigt sår), der er den mest alvorlige.
I nogle tilfælde kan mindre adfærdsændringer være de første tegn på sygdom hos et dyr, og derfor er det vigtigt at være bekendt med dyrets normale adfærd.


Da dyr af samme art, race og familie kan være i besiddelse af forskellige adfærdsmønstre, er det især ændringer i dyrets vanlige adfærd, man skal være opmærksom på, men der er dog nogle generelle tendenser inden for de forskellige dyrearter, som kan være fordelagtige at kende. 


Hunde kan pibe eller skrige ved pludselig smerte eller angst, men ikke alle hunde reagerer på denne måde, og vedvarende smerter af længere tids varighed kan være skjulte for omgivelserne.


Hunden kan sagtens have ondt, selvom den spiser og logrer med halen.


Hvis hunden har ondt i et ben vil den halte, men hvis smerten kommer fra begge forben, begge bagben eller f.eks. ryggen eller bughulen, kan det være, at hunden blot er mindre aktiv, sakker lidt bagud på gåturene eller ikke vil gå op eller ned af trapperne mere.


Det kan se ud som om hunden er stædig, hvis man ikke kender til hundens smerter.


Nogle hunde bliver mere irritable eller aggressive, når de har ondt. Dette kan være over for andre hunde, ejeren, dennes børn eller evt. gæster. I disse situationer ønsker hunden blot at være i fred, f.eks. fordi den ikke orker at rejse sig/flytte sig og frygter en smertefuld interaktion med den hund eller det menneske, der nærmer sig.


Nogle sygdomme er ikke smertefulde, men nedsætter alligevel hundens livskvalitet og levetid, og hundens ændrede adfærdsmønster kan også her være det første, og måske eneste tegn på sygdom.


Ændringer i spise- og drikkelyst, aktivitetsniveau, søvnmønster, social interaktion, ændret opmærksomhed eller evt. rastløshed kan altså både afspejle en underliggende lidelse hos dyret, men kan også være en reaktion på mennesker, dyr eller aktiviteter i omgivelserne.


 

Den Danske Dyrlægeforening   |   Peter Bangs Vej 30   |   2000 Frederiksberg   |   Tlf. 3871 0888   |   E-mail: ddd@ddd.dk